پوست اندازی اقتصاد ایران به سمت دانشبنیان شدن/ واقعیتی که برای جهانی شدن لازم است
۲۰:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۲نقدى بر روند تبلیغات در تابلوهاى شهرى شیراز
۱۸:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۸ سید محی الدین حسینی ارسنجانی
نظام بانکی کشور همچنان سخت و پیچیده است و علی رغم اصلاحات و تحولات اخیر، نیازمند بازنگری، تغییر و تحول در زیرساخت ها و اصلاح قوانین است.
اهم مشکلات سیستم بانکی کشور در سال های اخیر ترازنامه منفی و زیان ده،تسهیلات معوق،تسهیلات تکلیفی، اجباری، دستوری، مطالبات از دولت، بدهی به بانک مرکزی، شائبه ربوی بودن عملیات بانکی، تداوم اتکای دولت به منابع بانکی ،تکیه بر سه قانون پولی، بانکی و قانون اداره امور بانک های دولتی، قانون عملیات بانکی بدون ربا است اما اصلی ترین مشکل، تصویب قانون بانکداری بدون ربا و اجرای آن در داخل ساختار بانکداری سنتی است.
هر راه و روشی برای حل مشکلات بانکی باید متضمن این باشد که تسهیلات بانکی به مشتریان و طرح هایی
داده شود که بررسی های اعتبارسنجی، برنامه کسب، کار منسجم، کامل و صحیحی به بانک ارائه داده باشند و طرح پیشنهادی آنان دارای توجیه اقتصادی کامل، مستند و قابل اتکایی باشد.
برابر اظهارنظر کارشناسان امور بانکی، دولت از تحمیل اعتبار جدید اجباری یا دستوری به بانک ها مطلقا خودداری کند و تسهیلات تکلیفی صرفا برای موارد مندرج در قانون بودجه و طبق روال قانونی مربوطه انجام شود. پیشنهاد می گردد، تعهدات دولت بابت تسهیلات تکلیفی قبلی در بودجه های سالانه پیش بینی و پرداخت شود.
حجم تسهیلات تکلیفی سالانه درصدی کاهش یابد و در چند سال آینده این تسهیلات از بودجه کل کشور حذف شود. بانک نسبت به نظارت بر مصارف مشتری از محل اعتبارات دریافتی اقدام نماید. سود دریافتی بانک ها از تسهیلات پرداختی و فعالیت اقتصادی مشتریان به عنوان سود متعلق به
سپرده گذاران ثبت و به سپرده گذاران پرداخت شود.
تنظیم صورت های مالی مثل ترازنامه، سود و زیان، جدول گردش نقدینگی و… براساس استانداردهای جهانی تهیه شود. بانک هزینه های خودش و سود سهامداران بانک را از محل این حق الوکاله تامین می کند.سود حاصل از تسهیلات پس از کسر حق الوکاله به سپرده گذاران پرداخت می شود.
این پرداخت به عنوان هزینه برای بانک نخواهد بود و در حساب سود و زیان بانک تأثیری نمی گذارد.سود پرداختی توسط بانک به سپرده گذاران که به این ترتیب انجام می شود از هرگونه اتهام و شائبه ربوی بودن بری خواهد بود. بانکهایی که سود بیشتر کسب کنند سود بیشتری به سپرده گذاران پرداخت می کنند ومردم به آن بانک ها اقبال بیشتری خواهند کرد و رقابت واقعی و سالمی بین بانک ها بوجود خواهد آمد.
تسهیلات بانک به مشتریان در قالب عقود اسلامی پرداخت می شود. ماهیت کلیه عقود اسلامی مشارکت طرفین در منافع یک فعالیت اقتصادی است. مهم ترین مشکل نظام بانکی کشور، مطالبات معوق است، این مشکل باعث تشدید رقابت کاذب بانک ها برای جذب منابع و افزایش نرخ سود شده است.
رفع تحریم های بانکی و نحوه هزینه کرد سرمایه
بانک ها که در واقع سرمایه های مردمی است در حوزه کار، اشتغال و نقش آفرینی یا حتی کارشکنی بانک ها در زمینه تولید از جمله مواردیست که باید مورد توجه مسئولان کلان مالی و اقتصادی کشور باشد.
انتهای پیام/