حجم مفید آب در سدهای فارس ۳۹ درصد است
۱۰:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۸دستاورد سفر استاندار فارس به پایتخت چه بود؟
۱۸:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۸کاشی هفت رنگ از کاشی های خشت، یعنی چهارگوش شکل گرفته که در کنار یکدیگر قرار می دهند و نقش مورد نظر را روی آن رنگ آمیزی کرده و سپس در کوره حرارت داده تا لعاب پخته شود و بر دیوار نصب می کنند.
به گزارش پایگاه خبری فارس به روز، منظور از کاشی هفت رنگ این نیست که هفت رنگ بر روی یک قطعه کاشی به کار رفته باشد. منظور از کاشی هفت رنگ، کاشی است که می توان از هفت رنگ متفاوت برای رنگ آمیزی آن استفاده کرد. به طور مثال می توان هفت قطعه با هفت رنگ متفاوت داشته باشیم یا اینکه ممکن است برای ساخت یک کتیبۀ چند متری با خط ثلث سفید از کاشی هفت رنگ فقط با رنگ لاجوردی استفاده شود.
برای ساخت کاشی هفت رنگ، ابتدا طرح ها را روی کاشی ساده آماده می سازند و سپس نقش ها و نگاره ها را به رنگ های مختلف درآورده و سرانجام لعاب داده و به کوره می برند. طرح اسلیمی از جمله طرح های متنوع کاشی هفت رنگ است که هنرمندان دوره صفویه به آن توجه فراوانی داشته اند.
کاشی هفت رنگ در محراب، مساجد، حسینیه ها، مراکز و فضای مذهبی، آرامگاه ها، اماکن تاریخی و متبرکه و مقبره ها کاربرد فراوانی دارد.
این کاشی های رنگی برای ساخت مناره و گنبد در ابعاد ۱۵×۷٫۵ یا ۲۰×۱۰ سانتیمتر استفاده می شود بدان صورت که طرح یا خط مورد نظر بر روی کاغذ سوراخ می شود سپس طرح اولیه با گرده زغال بر روی کاشی کپی شده، پس از آن به وسیله ترکیبی از لعاب و اکسید منگنز و کمی شیره یا قند، طرح برای ایجاد چسبندگی قلم گیری شده و بعد کاشیها رنگ آمیزی میشود.
هفت رنگ رایج در کاشی هفت رنگ عبارتند از سفید، لاجوریدی، سیاه، قرمز، فیروزه ای، حنایی و زرد، همچنین رنگهای طلایی و سبز. استفاده کاشی هفت رنگ در فضای مدرن و شیک امروزی منازل، هتل ها و لابی هم گسترش زیادی پیدا کرده است.
این هنر فاخر که در معماری اسلامی جایگاه ویژه ای دارد، بهانه ای شد تا با سارا محمدی یکی از هنرمندان فعال و جوان این عرصه به گفت وگو بپردازیم.
سارا محمدی در گفت وگو با خبرنگار پایگاه خبری فارس به روز گفت: مدت شش سال است که در زمینه هنر کاشی هفت رنگ فعالیت می کنم.با توجه به علاقه ای که به این کار داشتم از سال اول دبیرستان وارد بازار کار شدم این رشته را در هنرستان دنبال کردم.
خیلی فعال و پرانرژی کار می کردم، معلمانم مرا تشویق می کردند و با حمایت و همکاری مدیر مدرسه سرکار خانم حکیمی به نمایشگاه های کوچک و بزرگ از جمله نمایشگاه در موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس ،نمایشگاه صنایع دستی واقع در شهر ری،نمایشگاه بانوان کارآفرین و فجرافرین اندیشه واقع در فرهنگسرای بهشت،نمایشگاه صنایع دستی واقع در شرکت عمران،و نمایشگاه های مختلف که در فنی حرفه ای برگزار می شد شرکت می کردم.
یکی از کارهایم را نیز از طرف هنرستان به مسابقه ای هنر در شیراز شرکت داده و آنجا نیز صاحب مقام شدم.
از ابتدای امسال تاکنون، درعمارت مسعودیه،نمایشگاه باغ نگارستان ، نمایشگاه فرهنگسرای نیاوران سابقه حضور در نمایشگاه های هنری را دارم و این روزها هم در نمایشگاهی که مرتبط با هنرکاشی هفت رنگ است در شهر قزوین آثارم را به نمایش گذاشته ام.
هنر را خلق زیبایی و احساسات درون می دانم و بر این باورم که هنر آرامش ذهن و خیال به افراد می دهد. هنر افراد را به سمت خودش می کشاند و عشق و علاقه ای خاص دارد، در رشته هنر آدم خودش را از هر چیزی راها می کند و غرق در کار می شود.
دوست دارم در مقاطع دانشگاهی نیز رشته هنر را ادامه دهم و به آنچه که در اهدافم است دست یابم.
ساخت کاشی هفت رنگ اینگونه است که کاشی های قالب خورده و پخته شده را در ابتدا باید با لعاب سفید و نیمه شفاف بپوشانیم.
ترسیم نقش و طرح مد نظر که آثارش را امروزه در سراسر ایران می بینیم، ابتدا روی یک کاغذ پوستی انجام شده است. سپس اطراف طرح باید به درستی سوراخ شده و بعد از کنار هم چیدن کاشی های لعاب دار، آن را روی زمین می اندازیم.
کشیدن روی این طرح با ابزارهای مختلفی میسر بوده که پودر ذغال یکی از آن هاست. این طرح باید به درستی و با رعایت استانداردهای لازم به کاشی منتقل گردد.
پس از اتمام مراحل طرح اندازی روی کاشی، کاغذ را برداشته و با قلم فلزی و جوهر اکسید منگنز، طرح را روی کاشی های قرار می کشیم.
در قدم های پایانی نیاز است داخل خطوط قلم گیری شده با رنگ های مشخص رنگ آمیزی گردد. سپس اجازه می دهیم رنگ آن کاملا خشک شود.
در نهایت باید کاشی ها را چیزی در حدود ۴۸ ساعت داخل کوره قرار داده تا پخته شود.
انتهای پیام/