تعادل مناسب مایعات در ورزشکاران باعث حفظ خونرسانی به پوست و در نتیجه تنظیم دمای بدن از طریق تعریق میشود.
کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز، گفت: دریافت نکردن کافی مایعات باعث افزایش دمای بدن، احساس خستگی، درد و گرفتگی عضلانی، کاهش فشار خون، ضعف، سرگیجه، تهوع، استفراغ، گرما زدگی و کاهش هوشیاری شده و عملکرد ورزشکار را دچار اختلال میکند.
فاطمه نوری پور با بیان اینکه دریافت مایعات کافی قبل، حین و بعد از ورزش اهمیت بالایی دارد، تاکید کرد: میزان مایعات مورد نیاز در ورزشکاران بستگی به میزان تعریق، دما و رطوبت محیط، مدت و شدت ورزش دارد.
وی ادامه داد: یک روش ساده برای پی بردن به وضعیت آب بدن، بررسی رنگ ادرار است؛ اگر ادرار اغلب بی رنگ یا زرد کم رنگ باشد، بدن در وضعیت خوبی از نظر میزان آب قرار دارد و ادرار زرد تیره، نشان دهنده کم آبی بدن است.
این کارشناس ارشد تغذیه گفت: یکی از راههای تنظیم مایعات دریافتی بدن تحریک حس تشنگی است، اما در شرایطی مانند مسابقات ورزشی که تعریق به میزان زیادی افزایش مییابد، احساس تشنگی با تاخیر ایجاد میشود و کنترل دمای بدن دچار اختلال میشود، در نتیجه این افراد نباید تنها در زمان تشنگی مایعات مصرف کنند، بلکه مصرف مایعات باید به طور مرتب باشد.
نوری پور توصیه کرد: فرد ورزشکار باید دو تا سه ساعت قبل از شروع ورزش، یک و نیم تا دو و نیم لیوان آب یا نوشیدنی ورزشی مصرف کند، حین ورزش نیز هر ۱۵ تا ۲۰ دقیقه یک بار حدود یک لیوان مایعات مصرف شود.
این عضو دانشکده تغذیه و علوم غذایی یادآور شد: نیاز به مایعات در ورزشکارانی که در ارتفاعات بالا ورزش میکنند بیشتر است.
نوری پور با اشاره به اینکه علاوه بر دریافت مایعات کافی، وجود سدیم در محلولهای مصرفی نیز اهمیت دارد و این مورد به ویژه در ورزشهایی که بیش از دو ساعت به طول میانجامد ضروری است، تاکید کرد: مصرف آب به تنهایی بدون سدیم باعث افزایش دفع ادرار و کاهش تمایل به مصرف آب میشود، بنابراین افزودن میزان بسیار کمی نمک به محلول مورد استفاده یا مصرف نوشیدنیهای ورزشی که دارای سدیم هستند توصیه میشود.